![](https://physio-askisi.com/wp-content/uploads/2023/03/manual-therapy.jpg)
Τι είναι Manual Therapy;
Το Manual Therapy* είναι μια εξειδίκευση της Φυσικοθεραπευτικής επιστήμης το οποίο αφορά την αξιολόγηση και τη θεραπεία των προβλημάτων του μυοσκελετικού συστήματος. Ασχολείται δηλαδή με τα γνωστά σε όλους «ορθοπαιδικά προβλήματα».
Στο Manual Therapy χρησιμοποιούνται διάφορες τεχνικές με τα χέρια τόσο για τη διάγνωση, όσο και για τη θεραπεία. Αντιμετωπίζεται ο κάθε ασθενής ως μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη οντότητα με τα ιδιαίτερα ψυχικά χαρακτηριστικά που μπορεί να επηρεάζουν τόσο τα συμπτώματά του, όσο και τον τρόπο αντιμετώπισής του.
Τί μεθόδους χρησιμοποιεί το manual therapy
Υπάρχουν παγκοσμίως πολλές σχολές manual therapy στις οποίες διδάσκεται μια ποικιλία διαγνωστικών και θεραπευτικών τεχνικών. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής γίνεται αφού ο φυσικοθεραπευτής πάρει το ιστορικό του ασθενή, που είναι το πιο σημαντικό μέρος της κλινικής εξέτασης και κάνει τα κατάλληλα διαγνωστικά τεστ, που του επιτρέπουν να κατηγοριοποιήσει το πρόβλημα του ασθενή και να προχωρήσει στη θεραπεία.
Οι θεραπευτικές τεχνικές έχουν στόχο τη βελτίωση της κίνησης κάποιων αρθρώσεων μετά απο ένα χειρουργείο ή μετά απο μια παρατεταμένη περίοδο ακινητοποίησης ενός μέλους του σώματος (μετά απο ένα κάταγμα, εξάρθρημα κλπ). Χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, αυτές που γίνονται με αργή ταχύτητα και λέγονται «κινητοποιήσεις» (mobilizations) και τις τεχνικές που γίνονται με μεγάλη ταχύτητα και λέγονται «χειρισμοί» (manipulations) τα γνωστά σε όλους «κρακ».
Η θεραπευτική άσκηση αφορά άτομα που ανναρώνουν μετά από κάποιο πρόβλημα υγείας, χειρουργείο, ατύχημα ή μακροχρόνια αποχή από δραστηριότητες λόγω υγείας. Επίσης, άτομα που επιθυμούν την επιστροφή σε αθλητικές δραστηριότητες με ασφάλεια και άτομα που θέλουν να ασκούνται με ασφάλεια κάτω από την επίβλεψη ειδικών στην αποκατάσταση. Είναι ο ενδιάμεσος «σταθμός» πριν ξεκινήσει κανείς το πλήρες προπονητικό ή αθλητικό του πρόγραμμα στο γυμναστήριο ή το άθλημα που κάνει. Περιλαμβάνει την αξιολόγηση του αθλούμενου και την εκπόνηση ενός εξατομικευμένου προγράμματος άσκησης με βάση τόσο τις ανάγκες, όσο και την κατάσταση στης υγείας του.
- Δεν είναι το γνωστό κρακ των αρθρώσεων
- Δεν ‘’βάζει’’ στη θέση του κάποιο οστό ή κάποιο σπόνδυλο.
- Δεν είναι μια μαγική τεχνική-κίνηση με την οποία λύνονται όλα τα προβλήματα
- Δεν είναι μια τεχνική που μπορεί να την εξασκήσει οποισδήποτε
- Αρθρικές κινήσεις της σπονδυλικής στήλης σε όλα τα επίπεδα αυτής
- Αρθρικές κινήσεις άκρων αλλά και μικρότερων περιοχών όπως της κάτω γνάθου (συχνή αιτία πονοκεφάλου)
- Κινητικότητα νευρικού ιστού – νευροδυναμική συμπεριφόρά σε παθολογίες όπου εμπλέκεται νευρικός ιστός πχ ισχιαλγία
- Δύναμη, αντοχή και ελαστικότητα του μυοτενόντιου συνόλου
- Έλεγχος των μυΙκών ισορροπιών μιας περιοχής
- Επανεκπαίδευση, σε μυοσκελετικό και ιδιοδεκτικό επίπεδο, στην σωστή εργονομία