![](https://physio-askisi.com/wp-content/uploads/2023/03/tens.jpg)
Τι είναι η θεραπεία TENS;
Με τον όρο TENS περιγράφονται τα ρεύματα χαμηλής συχνότητας που ερεθίζουν τις αισθητικές ίνες των νεύρων. Τα TENS (ΤRANSCUTANEOUS ELECTRICAL NERVE STIMULATION = Διαδερματικός Ηλεκτρικός Νευρικός Ερεθισμός) είναι μία αξιόπιστη και ιατρικώς αποδεκτή θεραπευτική μέθοδος, μη χειρουργική, που χρησιμοποιείται ευρέως στην αντιμετώπιση χρόνιου πόνου, αλλά και για την ανακούφιση από τον οξύ πόνο, που εκδηλώνεται στις νευρομυϊκές και μυοσκελετικές παθήσεις. Οι συσκευές TENS είναι απολύτως ασφαλείς, απλές και κατάλληλες για οικιακή χρήση.
Η θεραπεία με Tens είναι απλή, οικονομική, εύκολη και μπορείτε να την εφαρμόσετε μόνοι σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επαναλαμβανόμενα χωρίς ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως ναυτία και υπνηλία, οι οποίες συνήθως συνδέονται με τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πόνου. Είναι μία από τις πιο οικολογικές και αποτελεσματικές διαθέσιμες λύσεις ανακούφισης πόνου, σε αντίθεση με τη χρήση φαρμάκων που μπορούν να οδηγήσουν μετά από παρατεταμένη χρήση σε εξάρτηση και επιβλαβή εθισμό με πολλαπλές παρενέργειες. Το πλεονέκτημα των Tens είναι ότι πρόκειται για μία μη επεμβατική θεραπεία.
Πως λειτουργεί;
Τα Tens περνάνε δια ηλεκτροδίων, απαλές, ηλεκτρικές ώσεις (σαν ριπές), στις ίνες των νεύρων, που βοηθούν το σώμα να παράγει τις δικές του αναλγητικές ουσίες (ενδορφίνες). Παράγουν δηλαδή ηλεκτρικά σήματα που προκαλούν μία αίσθηση «μυρμηγκιάσματος» μέσω των αυτοκόλλητων ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο δέρμα, και απαλύνουν τον πόνο με δύο τρόπους: είτε διεγερτικά, είτε καταπραϋντικά και βάζουν τις φυσικές ουσίες του ίδιου του οργανισμού μας (ενδορφίνες) να καταπολεμούν τον πόνο είτε μπλοκάροντάς τον είτε μειώνοντας την ένταση του μηνύματος του πόνου.
Η εφαρμογή TENS δηλαδή μπορεί είτε να:
- Ενεργοποιήσει την απελευθέρωση της ενδορφίνης για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της φυσικής θεραπείας του σώματος από τον πόνο
- Παρεμβαίνει στο μεταδιδόμενο μήνυμα του πόνου.
Αντενδείξεις:
- Εγκυμοσύνη
- Ασθενείς με βηματοδότη
Ενδείξεις:
- Οσφυαλγία
- Αυχενικό σύνδρομο
- Αρθρίτιδες και θυλακίτιδες
- Συνδεσμικές κακώσεις και στις τενοντίτιδες
- Κακώσεις των περιφερικών νεύρων
- Κακώσεις των αρθρώσεων
- Μυικές θλάσεις
- Έπειτα από κατάγματα και χειρουργικές επεμβάσεις.